SVETA NEDJELJA

Sveta Nedjelja - malo mirno mjesto okupano suncem, na južnoj strani otoka Hvara. Nalazi se ispod Sv. Nikole, koji je najviši vrh otoka sa svojih 626 metara, i oko 12 km istočno od grada Hvara. U mjestu živi oko 150 stanovnika koji se uglavnom bave vinogradarstvom, maslinarstvom i turizmom.

Špilja, koja se nalazi iznad Svete Nedjelje, bila je naseljena još u doba neolitika. U toj špilji Augustinci su sagradili samostan i malu crkvu u 15. stoljeću. Samostan su napustili 1787. godine, a crkva je ostala u upotrebi do 1823., kada je završena nova crkva u mjestu, tik do naše vinarije. Od samostana su do danas ostali sačuvani samo ostaci, dok je crkva sačuvana u cijelosti. Posjetitelji mogu jednostavno doći do špilje, a penjanje do nje se više nego isplati i zbog veličanstvenog pogleda na Svetu Nedjelju i njene vinograde, otok Korčulu i otvoreno more.

Obala oko Svete Nedjelje ima nekoliko uvala s lijepim šljunčanim plažama. Ovdje zaista možete pobjeći od užurbane svakodnevice, uživati u netaknutoj prirodi i čistom moru. U neposrednoj blizini sela nalaze se i brojne visoke, strme stijene, tako da je popularno odredište i za one koji vole slobodno penjanje.

Sveta Nedjelja, okružena jedinstvenim strmim vinogradima koji oduzimaju dah, već dugo je poznati centar proizvodnje odličnih vina. Najpoznatija sorta grožđa koja se ovdje uzgaja je Plavac mali. Od njega se proizvodi istoimeno vino koje ima reputaciju najboljeg vina na otoku Hvaru i jednog od najboljih hrvatskih crnih vina.