Naša priča

Priča o našoj vinariji počela je u malom selu Sveta Nedjelja na otoku Hvaru. U prekrasnim vinogradima na jedinstvenim južnim padinama otoka, gdje su augustinski redovnici počeli uzgajati grožđe još u 16. stoljeću. Osnivač naše vinarije i naš otac Zlatan Plenković, skromni ribar rođen u ovom selu, prvu je bocu napunio 1986. godine kada je osnovao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a danas ga pamtimo kao jednog od prvih privatnih vinara i pokretača modernog vinarstva na ovim prostorima. Već nakon tri godine rada dobili smo zaštitu za vrhunsko vino te tada krećemo s većom proizvodnjom i prodajom naših vina. 1991. godine osnivamo tvrtku Vitis koja dvije godine kasnije mijenja ime u Zlatan otok pod kojim smo poznati i danas. Gledajući unatrag, znamo da nismo mogli imati boljeg mentora od našeg oca. Prenosio nam je svoje znanje i ljubav prema vinu od najranije dobi. Nakon nastave bismo prije otišli u vinariju nego kući, a vrlo brzo postali smo i njegovi partneri, kada smo osnovali sestrinsku tvrtku Vinoline i samostalno upravljali našim najvećim vinogradom kraj Šibenika.

U svojih 30 godina rada naš otac je postigao mnogo, bio je istinski vizionar i spreman na rizik u ono doba socijalizma u Hrvatskoj. Ostavio je neizbrisiv trag u hrvatskom vinarstvu i uvijek je vjerovao u svoju viziju. Nakon godina zajedničkog predanog rada, ljubavi i posvećenosti ovom poslu, naš nekad mali obiteljski posao postao je jedna od najvećih i najnagrađivanijih vinarija u Hrvatskoj. Danas posjedujemo više od 120 hektara vinograda na otoku i kopnu, te otkupljujemo s još 50 hektara od naših pažljivo biranih kooperanata. Naši vinogradi nalaze se na vinorodnim položajima južnih padina otoka Hvara, podno Biokova u blizini Makarske te na brežuljcima Jadrtovca u blizini grada Šibenika. Od crnih sorti uzgajamo Plavac mali, Crljenak (Zinfandel), Babić, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre, Grenache, a od bijelih tu su Pošip, Bogdanuša, Žilavka, Dubrovačka malvazija te Chardonnay i Muškat žuti. Proizvodimo oko 800.000 boca godišnje koje uspješno plasiramo na domaće i inozemno tržište.

Od samog osnutka naše tvrtke, u dugogodišnjoj i uspješnoj suradnji s našim enologom Davorom Šestanovićem, postižemo uspjehe na brojnim domaćim i stranim natjecanjima te sajmovima. Naš otac proglašen je vinarom godine 2005. i 2007., a potom i vinskim vitezom 2009. godine što je glasilo kao iznimno priznanje i velik uspjeh u Hrvatskoj. Pozamašan broj nagrada, medalja i priznanja krasi prostorije naše vinarije čime potvrđujemo vlastita nastojanja u postizanju trajne izvrsnosti te održavanju šampionske tradicije. Ideja vodilja u Zlatan otoku uvijek je bila promicati hrvatsko vino i vinarstvo te iskoristiti potencijal specifičnog dalmatinskog kraja i pretočiti ga u vrhunsko vino. Od samog početka orijentirani smo na podizanje kvalitete vina iz autohtonih hrvatskih sorti. U tome smo postigli značajan uspjeh, o čemu svjedoče brojne nagrade stručnih ocjenjivača kao i sve veća potražnja za našim vinima.

Marin i Nikola Plenković